In 2015 bestond ArtTable Nederland tien jaar en dat wilden we op toepasselijke wijze vieren. Als bestuursvoorzitter nam ik daarom het initiatief om een internationaal symposium te organiseren over macht, vrouwen en de kunstwereld.
Het symposium (Hard Talk on) Soft Power vond plaats in het Rijksmuseum Amsterdam op donderdag 26 november 2015, voorafgaand aan de opening van het Amsterdam Art Weekend.
Klik HIER voor de videoregistratie van mijn welkomstwoord.
En HIER voor de complete videoregistratie van het symposium.
(Hard Talk on) Soft Power
Onderwerp van het symposium was het begrip ‘soft power’, in de jaren negentig gemunt door de Amerikaanse politieke denker Joseph Nye als het vermogen om de ander te overtuigen van bepaalde waarden en idealen, zonder dit af te dwingen met de ‘hard power’ van spierkracht, wapens of geld.
Het programma bestond uit een ochtend- en een middagdeel met ieder twee rondetafeldiscussies. In de ochtend werd de relatie tussen soft power en vrouwen onderzocht. Soft power wordt vaak geassocieerd met een vrouwelijke stijl van leidinggeven, een stijl gebaseerd op verleiden en onderhandelen, op samenwerken en gelijkwaardigheid. Maar is ‘soft power’ wel zo vrouwelijk? En is deze leiderschapsstijl voorbehouden aan vrouwen alleen? De middagsessies stonden in het teken van soft power en culturele diplomatie. Wat is de rol van kunst in internationale relaties? Kan kunst gebruikt worden om cultureel begrip te bevorderen en cultureel onbegrip te vermijden? Of moet de autonomie van kunst beter beschermd worden tegen dit soort pogingen om haar te instrumentaliseren?
Deze en andere vragen werden besproken door een keur aan internationale sprekers, waaronder: John Holden (Britse publicist over culturele diplomatie), Renilde Steeghs (ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum), Hedwig Saam (directeur Nationaal Militair Museum), Hedwig Fijen (directeur Manifesta), Abdellah Karroum (directeur Mathaf, Qatar), Reem Fadda (curator Guggenheim Museum Abu Dhabi), Touria El Glaoui (oprichter en directeur 1:54 Contemporary African Art Fair), Katerina Gregos (onafhankelijk curator en artistiek directeur Art Brussels), Defne Ayas (directeur Witte de With), Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut), Saskia Bos (decaan The Cooper Union, New York), Barbara Visser (kunstenaar en voorzitter van de Akademie van Kunsten), Metahaven (Studio for Design and Research), Wendelien van Oldenborgh (kunstenaar) en anderen. Moderator: Stephan Sanders
Performance
Tijdens het symposium vond tevens een bijzondere performance plaats van kunstenaar Alexis Blake. De performance Allegory of the Painted Woman is een ontmoeting tussen twee danseressen in een choreografie gebaseerd op klassieke poses van vrouwen uit de schilderkunst. Bij hoge uitzondering vond de performance plaats in de Eregalerij, te midden van de meesterwerken van de grote (mannelijke) kunstenaars van de 17e eeuw.
Klik HIER voor de trailer van de performance.
Klik HIER voor het programmaboekje van het symposium.
Klik HIER voor het inhoudelijke verslag (Engelstalig) geschreven door Christel Vesters.
Het symposium was onderdeel van het Amsterdam Art Weekend en mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Mondriaan Fonds en Rijksmuseum.